06-22486940
Watervoerende systemen zijn gevoelig voor de kwaliteit van installatie water. Slechte beheersing geeft problemen, zoals ketelsteenvorming, corrosievervuiling en microbiologische verontreiniging van de installatie. Door de jaren heen hebben we veel geleerd over de teamprestatie van installatiewater. Een goede conditionering van het water in de installatie zorgt voor het maximale rendement, zonder verstoring van de beoogde prestatie. Het is belangrijk om in de installatie een goede vuil- en luchtafscheiding toe te passen.
Slib en kalkschilfers zijn de twee voornaamste boosdoeners. In alle onbehandelde verwarmingsinstallaties ontstaat zwart slib zodra corrosie optreedt. Het vormt een compact bezinksel in alle ʺrustige gebiedenʺ van een verwarmingsinstallatie en is de oorzaak van de meeste problemen in radiatoren, leidingen, warmtepompen en ketels. Ketelsteen daarentegen ontstaat door harde kalkafzetting die worden afgezet op de heetste oppervlakten in de installatie.
Net zoals zwart slib en bruin slib (bruin slib veroorzaakt door teveel lucht in de installatie) is ketelsteen de oorzaak van een lager rendement, warmteverlies en mechanische storingen, 1mm. ketelsteen geeft een toename van c.a. 10% op de energiekosten. Biologische vervuiling in de vorm van bio film in slangen en leidingen veroorzaakt deze toename al bij een dikte van 0.1 mm.